ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 39η ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΗ ΠΡΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΡΟΜΕΡΙΤΗ

Η προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Μόρφου για διατήρηση άσβεστης της μνήμης της κατεχόμενης πόλης μας είναι συνεχόμενη και αδιάκοπη. Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, για 39η συνεχόμενη χρονιά, οι Μορφίτες συγκεντρώθηκαν στην πάντα φιλόξενη κοινότητα του Αστρομερίτη για να στείλουν το μήνυμα παντού ότι διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής στην κατεχόμενη πόλη τους αλλά και σε κάθε γωνιά της κατεχόμενης μας πατρίδας.

Μετά το πέρας του μνημόσυνου των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, το οποίο τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη, οι παρόντες πορεύθηκαν προς το Κοινοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Αστρομερίτη συνοδευόμενοι από την Μπάντα της Ιδιωτικής Σχολής Pascal και προσκόπων που υπάγονται στα συστήματα της Επαρχιακής Επιτροπής Προσκόπων Κόλπου Μόρφου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων.

Στο χώρο του Πολιτιστικού κέντρου έφτασαν αρχικά ποδηλάτες του Ποδηλατικού Ομίλου Θ.Ο.Ι. Φιλιάς και του Ποδηλατικού Όμιλου Γερίου, οι οποίοι μετά από ποδηλασία που έγινε υπό την αιγίδα της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας Κύπρου, μετέφεραν φλόγα από τον «Τύμβο της Μακεδονίτισσας» στο χώρο της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση άνοιξε όπως κάθε χρόνο η χορωδία του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου και ακολούθησε σύντομο καλωσόρισμα από τον Κοινοτάρχη Αστρομερίτη Άρη Κωνσταντίνου.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Λευτέρης Αντωνίου, ο Βρετανός Βουλευτής και Επίτιμος Δημότης Μόρφου Sir Roger Gale, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρας Χατζηαβραάμ.
Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Στην εκδήλωση εκτός από πλήθος Μορφιτών και επίσημων προσκεκλημένων, έδωσαν το παρόν τους αντιπροσωπείες από τους αδελφούς Δήμους, Slovenj Gradec Σλοβενίας, Zurrieq Μάλτας, Saint Cyr Sur Loire Γαλλίας, Barnet Μεγάλης Βρετανίας, Καλαβρύτων, Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Σπάρτης και Νέας Ορεστιάδας καθώς επίσης αντιπροσωπεία του Δήμου Oradour Γαλλίας και o Επίτιμος Δημότης Μόρφου Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Οι πιο πάνω αντιπροσωπείες, την προηγούμενη μέρα πραγματοποίησαν επίσκεψη στην κατεχόμενη Μόρφου συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Η επίσκεψη, προκάλεσε έντονα συναισθήματα λύπης και οργής σε όλους, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν δια ζώσης τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, την καταστροφή της πολιτιστικής και της θρησκευτικής μας κληρονομιάς αλλά πάνω από όλα, είδαν με τα μάτια τους τον πόνο του πρόσφυγα που βρίσκεται μερικά μόνο χιλιόμετρα από το σπίτι που έχτισε ο ίδιος με τον ιδρώτα του και που δυστυχώς δεν μπορεί πλέον, ούτε σαν επισκέπτης να διαβεί το κατώφλι του.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι ξένοι προσκεκλημένοι μας, έτυχαν ενημέρωσης για την παρούσα κατάσταση του κυπριακού προβλήματος από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να του υποβάλουν τα ερωτήματά τους.

Το παρών τους στην πορεία, έδωσαν επίσης εκπρόσωποι της Ένωσης Αποδήμων Περιφέρειας Μόρφου Μεγάλης Βρετανίας και της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας που για άλλη μια χρονιά ταξίδεψαν στην Κύπρο για να ενώσουν μαζί μας τη φωνή τους για μια ελεύθερη Μόρφου.

Η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο έκλεισε με την έγκριση ψηφίσματος προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Κορύφωση των εκδηλώσεων ήταν η Πορεία από την πλατεία του Αστρομερίτη προς το οδόφραγμα που υψώνεται, παρεμποδίζοντας 70 και πλέον χιλιάδες πρόσφυγες να διαβούν ελεύθερα στους δρόμους της γης που τους γέννησε. Γης αγαπημένης που αναστήθηκε με τον μόχθο και τον ιδρώτα των κατοίκων της και έδωσε πλούσιους τους καρπούς της σε γενεές γενεών, παιδιών της.

Στο οδόφραγμα, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων που βρίσκεται εκεί και ακολούθησε η επίδοση του ψηφίσματος στους εκπροσώπους της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Το μήνυμα που δόθηκε ήταν για άλλη μια φορά ξεκάθαρο. Όσα χρόνια και αν χρειαστούν, όσες πορείες και αν πρέπει να γίνουν, όσες θυσίες και αν πρέπει να υποστεί ο προσφυγικός κόσμος, θα είμαστε πάντα στις επάλξεις του αγώνα, διεκδικώντας αυτό που μας ανήκει. Η ενεργή συμμετοχή όλων στον αγώνα μας, είναι απαραίτητη αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο έτσι θα επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας Μόρφου! Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας!

ΑΣ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ!