Επιτροπές

Η Eπιτροπή Διαφώτισης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, όπως συνάγεται και από τον τίτλο της, ασχολείται με θέματα διαφώτισης πολιτών, πολιτικών και οργανωμένων συνόλων, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και έχει ως επίκεντρο των ενεργειών της την επίτευξη του στόχου της  επιστροφής της Μόρφου και όλου του διαμερίσματος Μόρφου στους νόμιμους κατοίκους τους.

Για την υλοποίηση του πιο πάνω στόχου ο Δήμος Μόρφου σε συνεργασία με τα μέλη της επιτροπής προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

 • Πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις στο εξωτερικό σε κέντρα λήψης αποφάσεων π.χ Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Αμερική και άλλα και έχει επαφές με πολιτικούς, οργανωμένα σύνολα και άτομα που είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος μας.
  Πολύ χρήσιμες θεωρούνται και οι επαφές μας με αδελφοποιημένους Δήμους στην Ελλάδα όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκες πόλεις.
 • Στο εσωτερικό:
  α) οργανώνει συγκεντρώσεις Μορφιτών στις οποίες καλούνται πολιτικά πρόσωπα ή και άλλοι ειδικοί να διαφωτίσουν τους συμπολίτες μας αναφορικά με το εθνικό μας θέμα.
  β)  Συμμετέχει στις επαφές και συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, αρχηγούς κομμάτων, άλλα πολιτικά πρόσωπα και πρέσβεις ξένων χωρών, στους οποίους εκθέτει τα αιτήματα των εκτοπισμένων Μορφιτών και απαιτεί τη δικαίωσή τους.
  γ)  Ο Δήμαρχος και άλλα μέλη της Επιτροπής επισκέπτονται σχολεία, ύστερα από πρόσκληση, και μιλούν στους μαθητές για τη Μόρφου.

Οι δύο πιο σημαντικές εκδηλώσεις που εμπίπτουν στον τομέα δράσης της Επιτροπής, είναι οι ακόλουθες:

α)  Στις 16 Αυγούστου υπό την ηγεσία του Δημάρχου, ημέρα κατάληψης της Μόρφου, ως μέλος ευρείας αντιπροσωπείας επισκέπτεται τους προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής, τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο και επιδίδει ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Μόρφου.  Στο ψήφισμα εκφράζεται η σταθερή θέση και θέληση των Μορφιτών για επιστροφή στη γενέθλια γη.  Το βράδυ της ίδιας ημέρας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου, τελείται μνημόσυνο των πεσόντων Μορφιτών και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων.  Στην εκδήλωση υπάρχει πάντοτε και ένας ομιλητής.

β)  Η εβδομάδα εκδηλώσεων με την επωνυμία «Μέρες Μνήμης Μόρφου».  Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 • Αιμοδοσίες σε Λευκωσία και Λεμεσό.
 • Δημοσιογραφική διάσκεψη.
 • Συμμετοχή σε ειδικά τηλεοπτικά προγράμματα, για ενημέρωση του κόσμου και κινητοποίηση τους για συμμετοχή στις εκδηλώσης.
 • Καλλιτεχνική εκδήλωση.
 • Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία συμμετέχουν τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών από τα ξένα κοινοβούλια και τους αδελφοποιημένους Δήμους.

Αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων αποτελεί το μνημόσυνο πεσόντων και η δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων στον Ιερό Ναό του Αγ. Αυξιβίου στον Αστρομερίτη χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μόρφου.

Μετά το πέρας της δοξολογίας πραγματοποιείται συγκέντρωση στο Πολιτιστικό κέντρο Αστρομερίτη όπου εκφωνούνται ομιλίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Δήμαρχο Μόρφου και εκπροσώπους ξένων αποστολών.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται πορεία μέχρι το οδόφραγμα του Αστρομερίτη όπου γίνεται κατάθεση στο Μνημείο Πεσόντων Μορφιτών και επιδίδεται ψήφισμα στους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.

Η παρούσα σύνθεση της Επιτροπής έχει ως ακολούθως:

 • Μάρω Κεή , Πρόεδρος
 • Κυριάκος Κουδουνάς, Μέλος
 • Ουρανία Πελετιέ, Μέλος
 • Μαρία Ταραπουλούζη, Μέλος
 • Τασούλα Χατζηπροκοπίου, Εθελόντρια
 • Κρις Σωφρονίου, Εθελοντής
 • Χρίστος Πετσίδης, Εθελοντής

O Δήμαρχος Βίκτωρας Χατζηαβραάμ συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές του Δήμου και Προεδρεύει όταν είναι παρών.

Η Επιτροπή είναι ανοικτή σε εισηγήσεις και απόψεις εκ μέρους των συμπολιτών μας, όσο και στον εμπλουτισμό της με εθελοντές που επιθυμούν  να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η Επιτροπή προβαίνει σε εισηγήσεις προς την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο έχει και τον τελευταίο λόγο όσον αφορά της δραστηριότητες της.

Για να μπορέσουμε ως κοινωνία να ανοίξουμε καινούριους δρόμους, σ’ αυτούς τους προκλητικούς και δύσκολους καιρούς, στην πρώτη γραμμή πρέπει να είναι οι νέοι.  Γι’ αυτό και ο Δήμος Μόρφου επιθυμεί να αγκαλιάσει με κάθε τρόπο τους νέους του ως τον πιο ακριβό θησαυρό του και ως εγγύηση για τη συνέχιση της ύπαρξης μας ως Μορφιτών. Για το σκοπό αυτό λειτουργεί στο Δήμο η Επιτροπή Νέας Γενιάς που στόχο έχει να προσεγγίσει και να φέρει κοντά στο Δήμο τους νέους της Μόρφου, μέσα από διάφορες δράσεις πολιτισμού, άθλησης, αναψυχής και εκπαίδευσης.

Ο ρόλος της Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας είναι συμβουλευτικός. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή  παρέχει διοικητική υποστήριξη στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας και συνεργάζεται μαζί του σε θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων του με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, εφαρμογή δράσεων και απόκτηση εμπειριών, για την προώθηση της επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που ίσως να αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Βασικός στόχος είναι επίσης η προώθηση της συμμετοχής των νέων στις δραστηριότητες του Δήμου Μόρφου και η λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, η ενίσχυση των σχέσεων με νέους άλλων χωρών και η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Πιστεύουμε στους νέους της Μόρφου μας. Έχουμε τις γνώσεις, τη δημιουργικότητα και το ψυχικό σθένος για να κάνουμε πράξη τον καλύτερο μας εαυτό και να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, μέχρι την πολυπόθητη ώρα της επιστροφής.

Της επιτροπής προεδρεύει η Δημοτική Σύμβουλος Ουρανία Πελετιέ, η οποία είναι ex officio και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Μέλη της επιτροπής είναι ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Κουδουνάς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαρία Ταραπουλούζη και Μάρω Κεή.

O Δήμαρχος Βίκτωρας Χατζηαβραάμ συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές του Δήμου και Προεδρεύει όταν είναι παρών.

Η Επιτροπή Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων έχει ως κύρια αποστολή, την ενημέρωση των δημοτών της κατεχόμενης πόλης μας για τις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει ο Δήμος, καθώς και την προβολή του έργου που επιτελεί ο Δήμος Μόρφου στην προσφυγιά. Με πρώτιστο στόχο, να κρατηθεί άσβεστη η μνήμη της επιστροφής στα κατεχόμενα εδάφη μας, η Επιτροπή Τύπου έχει επίσης υπό την ευθύνη της την έκδοση του τριμηνιαίου περιοδικού «Η Φωνή της Μόρφου», ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει ενεργό ρόλο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την δημιουργία σελίδας στο Facebook, με την ονομασία «Δήμος Μόρφου». Παράλληλα, η Επιτροπή έχει την ευθύνη της αναβαθμισμένης  ιστοσελίδας του Δήμου Μόρφου, όπου οι Μορφίτες και όχι μόνο, έχουν την ευχέρεια να την επισκέπτονται και να ενημερώνονται για τα διάφορα θέματα που αφορούν στην κατεχόμενη πόλη μας.

Η Επιτροπή στοχεύει επίσης στη διατήρηση της στενής συνεργασίας που υπάρχει μέχρι τώρα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον δημοσιογραφικό κόσμο γενικότερα, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για την ενημέρωση των Μορφιτών που βρίσκονται στην προσφυγιά εδώ και 44 χρόνια.

Η Επιτροπή Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων είναι τετραμελής και αποτελείται από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτήν συμμετέχουν επίσης εθελοντές Μορφίτες, ενώ στόχος μας είναι η συμμετοχή και άλλων συμπολιτών μας, οι οποίοι με διάφορους τρόπους μπορούν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες της Επιτροπής.

O Δήμαρχος Βίκτωρας Χατζηαβραάμ συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές του Δήμου και Προεδρεύει όταν είναι παρών.

Η παρούσα σύνθεση της Επιτροπής έχει ως ακολούθως:

 • ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΟΥΖΟΥΝΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΥΠΟΥ
 • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ – Δ.Σ ΜΕΛΟΣ
 • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΡΟΠΠΟΣ – Δ.Σ ΜΕΛΟΣ
 • ΜΑΡΩ ΚΕΗ – Δ.Σ ΜΕΛΟΣ

Οι νόμιμοι κάτοικοι της Μόρφου είμαστε ακόμα εκτοπισμένοι από τη γενέτειρά μας, αναγκασμένοι ακόμα να βιώνουμε την προσφυγιά. Αυτό που τώρα μας ενώνει και πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανό είναι ο πολιτισμός μας. Στον πολιτισμό μας πρέπει να δοθεί έμφαση και στην πνευματική μας κληρονομιά, που όσοι Αττίλες και να περάσουν δεν μπορούν να τα δεσμεύσουν.

Η νέα επιτροπή πολιτιστικών θεμάτων έχει ως κύριο στόχο να προωθεί δραστηριότητες, ημερίδες, σεμινάρια και εκδηλώσεις που φέρουν σε επαφή τους δημότες σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου. Τέτοιες διοργανώσεις αναδεικνύουν την ποικιλόμορφη, καλλιτεχνική και πνευματική ανάπτυξη του τόπου μας. Οι Μορφίτες εκ φύσεως είναι προικισμένοι με πολλά καλλιτεχνικά ταλέντα. Η επιτροπή έχει στόχο τέτοια χαρίσματα να τα  προβάλλει και να τα αξιοποιεί προς όφελος όλων των δημοτών για υπογράμμιση της πολιτιστικής δημιουργίας του τόπου μας.

Είναι καθήκον όλων μας να διαφυλάξουμε την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά, και να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους τα ήθη και έθιμα της περιοχής μας. Μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που οργανώνει ο Δήμος, μέσα από τις φωτογραφίες και τα φιλμάκια, μέσα από τα διάφορα εκθέματα που εκτίθενται σε διάφορες εκθέσεις που οργανώνει η Επιτροπή, διατηρεί ο παλιός Μορφίτης τις μνήμες του και ενημερώνεται και μορφώνεται η νεολαία. Μόνο εφόσον γνωρίζουμε, θα διεκδικούμε και δεν θα ξεχνούμε τη Μόρφου μας μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή.

Ιδιαίτερες προσπάθειες ξεκίνησαν να γίνονται για αναβάθμιση του Φεστιβάλ Πορτοκαλιού που διοργανώνεται αρχές Ιουνίου τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι το Φεστιβάλ να βελτιωθεί ώστε να προσομοιάσει στο αυθεντικό, με όσο το δυνατό ίδια μορφή με αυτή που είχε όταν γινόταν στη Μόρφου. Έτσι θα μπορέσουν οι νεότεροι να αναβιώσουν τον θεσμό του Φεστιβάλ και να αντιληφθούν την πανέμορφη εκείνη διοργάνωση. Εκτός από τους νέους και τους Μορφίτες, πολλοί είναι εκείνοι, πρόσφυγες και μη, που απολάμβαναν το Φεστιβάλ και είναι στόχος διπλός η επαναφορά του στην αρχική του μορφή.

Για όλα λοιπόν τα πιο πάνω η πολιτιστική επιτροπή του Δήμου έχει την ευθύνη να διοργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις. Της επιτροπής προεδρεύει η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Ταραπουλούζη και μέλη της οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χαράλαμπος Στρόππος, Κάτια Χαμπή και Χριστάκης Παλάοντας. O Δήμαρχος Βίκτωρας Χατζηαβραάμ συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές του Δήμου και Προεδρεύει όταν είναι παρών.

Η επιτροπή, τα νέα μέλη του Δ.Σ. και ο δήμαρχος σε συνεργασία με τους δημότες θα συμβάλουν με νέες ιδέες στη διάδοση και συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου μας, στοχεύοντας στον εμπλουτισμό και στην αναβάθμιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Διακηρυγμένος στόχος του Δημοτικού μας Συμβουλίου είναι η διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχομένων μας εδαφών, μέσω εκδηλώσεων ποικίλου περιεχομένου. Ανάμεσα σ’ αυτά τα μέσα περιλαμβάνεται  η συλλογή και καταγραφή στοιχείων για τη δημιουργία γενεαλογικών δέντρων της πολυαγαπημένης μας Μόρφου.

Το έργο αυτό αποτελεί Εθνική αναγκαιότητα, αφού τόπος και άνθρωπος είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένοι και αλληλοεπηρεαζόμενοι.

Οι δυσκολίες του δυσχερέστατου  επίπονου και πολυέξοδου αυτού έργου είναι υπαρκτές και δεδομένες, ιδιαίτερα μετά την παρέλευση 43 χρόνων από τον ξεριζωμό. Όμως και παρά τα εμπόδια, είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για επίτευξη του στόχου. Εκτός της δικής μας θέλησης που είναι δεδομένη, απαιτείται τόσο η Κυβερνητική υποστήριξη (οικονομική, ανθρώπινο δυναμικό),όσο και η βοήθεια του Μορφίτικου κόσμου, η οποία θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την ολοκλήρωση της εργασίας.

Καλούμε λοιπόν τους Μορφίτες και τις Μορφίτισσες να συνεργαστούν μαζί μας για την επιτυχία του στόχου που θέσαμε

Έντυπα προς συμπλήρωση διατίθενται τόσο στα γραφεία του Δήμου, όσο και στην ιστοσελίδα του.

Ο Δήμος Μόρφου σε μια προσπάθεια να διατηρήσει άσβεστη τη μνήμη της κατεχόμενης πόλης μας και να κρατήσει ζωντανά όλα αυτά που μας ενώνουν με τις ρίζες μας, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια συλλογής αντικειμένων, εγγράφων, φωτογραφιών και ότι άλλο μπορεί να έχουν φέρει μαζί τους οι Μορφίτες από την πόλη μας μετά τον ξεριζωμό του 1974 ή τους έχουν επιστραφεί μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003.
Η συλλογή που θα δημιουργηθεί από τις προσφορές του κόσμου, θα εκτίθεται αρχικά στα γραφεία του Δήμου Μόρφου στη Λεμεσό, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μελλοντικά ένα Μουσείο για τη Μόρφου το οποίο θα στεγάσει κομμάτια της ιστορίας της κατεχόμενης πόλης μας και διάφορα εκθέματα γεμάτα αναμνήσεις που έχουν διαφυλάξει για 45 ή και περισσότερα χρόνια οι συμπολίτες μας.
Ο Δήμος Μόρφου επιθυμεί να ευχαριστήσει εκ των προτέρων όλους τους Δημότες μας που προτίθενται να συνεισφέρουν εκθέματα για αυτή τη συλλογή. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τα γραφεία του Δήμου Μόρφου στο τηλέφωνο 22447333.
Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις εγγράφων ή φωτογραφιών, όποιος επιθυμεί, μπορεί να δωρίσει αντίγραφα για τη συλλογή του Δήμου και να κρατήσει τα πρωτότυπα.

© Copyright 2023 - Δήμος Μόρφου / Designed & Developed by NETinfo Plc