ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΟΡΦΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου κατά την τακτική του συνεδρία την Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζήτησε και τα γεγονότα που με αγωνία παρακολουθεί σύσσωμη η ανθρωπότητα, που αφορούν την εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Δήμος Μόρφου καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε χώρας και στην προκειμένη περίπτωση της Ουκρανίας. Ευχή όλων μας είναι όπως τερματιστεί το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος, να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα και να καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε το πρόβλημα να επιλυθεί μέσω της διπλωματικής οδού και με ειρηνικό τρόπο.

Παρακολουθούμε καθημερινά τις αντιδράσεις των διαφόρων κρατών και επικροτούμε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευση μας αλλά και την αγανάκτηση μας γιατί δεν επιδείχθηκε η ίδια ευαισθησία στην περίπτωση της  Κύπρου όταν το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο.

Από τότε και για 48 χρόνια η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί χωρίς καμία αντίδραση τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας και τις νέες προκλήσεις της κατοχικής δύναμης που αφορούν μεταξύ άλλων την παραβίαση του Κυπριακού εναέριου χώρου και της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Με λύπη, παρατηρούμε ότι η ευαισθητοποίηση αρκετών κρατών στηρίζεται καθώς φαίνεται σε ίδιο όφελος παρά στην προάσπιση και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Καλούμε λοιπόν τη Διεθνή Κοινότητα και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας αποτελούμε κράτος μέλος, να επιδείξουν επιτέλους την ίδια ευαισθησία και στην περίπτωση της Κύπρου και να αντιδράσουν με ανάλογα μέτρα, επιβάλλοντας, έστω και τώρα, τις ανάλογες κυρώσεις στην κατοχική Τουρκία.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ

3 Μαρτίου 2022